STÄNKSKYDD OCH SKÄRMKANTSSKYDD

STÄNKSKYDD
Stänkskydd är ett praktiskt tillbehör som återupptäckts på senare år. Tidigare bestämde lagen att stänkskydd skulle finnas på alla bilar. Så är det inte längre. 


Stänkskydd finns för såväl framhjulen som bakhjulen och är ett effektivt skydd mot onödig nötning av karossens lackerade nedre delar och för underredet. Stänkskydden skyddar även de lackerade nederdelarna på dörrar och bakskärmar och befriar bakomvarande från många stenskott och från bakhjulens vattensprut.

SKÄRMKANTSSKYDD
Ett av karossens mest rostkänsliga ställen är bakskärmskanterna – det vet alla bilägare som behållit sin bil under några år. Har skadan tillåtits gå för långt återstår bara att byta ut dem och det gör vi så klart gärna. Konstruktionen med sammansvetsade plåtdetaljer (ytterskärmen och plåtinnerskärmen) bäddar för problemet. 


Smuts samlas på hjulhusets insida samtidigt som grusspruten sliter på utsidan. I bakskärmskantens uppgift ingår också att styva upp bilens bakdel, därför utsätts den även för krafter som vill separera innerskärmen från ytterskärmen. Sprickor uppstår mellan punktsvetsarna och när detta sker är nedbrytningsprocessen plötsligt igång. 


För att skydda kanterna kan en specialtillverkad U-list monteras. Den är tillverkad i ett oljebeständigt gummimaterial med ingjuten stålarmering. U-listen fylls med ett speciellt tätningsmedel redan i fabriken som säkrar U-listens funktion. Skärmkantskyddet är en mycket bra investering och passar de flesta bilar.